Hoe doe je...

Hoe doe je…

By 8 januari 2016 No Comments

Dikke boeken bestuderen: hoe doe je dat?
Iedere student kent het: je zit aan je bureau en doet een poging tot het leren van je tentamenstof. Het is een boek van 275 bladzijdes. Na vijf minuten voel je de drang om de ruimte om je heen op te ruimen of je telefoon weer vast te pakken. Op welke manier kun je boeken van deze proportie effectief bestuderen zonder dat je steeds in dit soort gewoontes terugvalt? Vierdejaars communicatiestudent Maruschka (22) vertelt je wat voor haar werkt.

Samenvatten
Al die dikke boeken leren is voor veel mensen een obstakel. In deze situatie is het handig om het boek zelf samen te vatten. Tegenwoordig bestaan er meerdere sites waar samenvattingen voor een klein bedrag worden aangeboden door studenten. Dit is handig, maar bedenk je wel dat deze informatie is gefilterd door iemand anders. Wanneer je zelf een samenvatting schrijft, is het raadzaam om hier aan het begin van de periode mee te starten. Door iedere week een aantal hoofdstukken te lezen en vervolgens samen te vatten, ken je de stof tegen het einde van de periode en hoef je enkel nog de samenvatting door te lezen in de tentamenweken. Tijdens het samenvatten van een boek doorloop je de volgende fases:

1. Lees het boek.
Hierbij is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoeveel hoofdstukken je per keer wil samenvatten. Een makkelijke manier om te achterhalen welke informatie volgens het boek de hoofdzaak is, is om de eerste en de laatste zin van de alinea te lezen. Hier geven de meeste boeken hun belangrijkste informatie weg. Het is het handig om hier een markeerstift voor te gebruiken, tenzij je het boek na gebruik wilt verkopen. Soms lijkt het alsof alle informatie onmisbaar is. Daarom is het belangrijk dat je het hele boek een keer gelezen hebt.

2. Vervolgens schrijf je de samenvatting.

Zorg dat je niet alle geselecteerde informatie klakkeloos overneemt. Het is immers belangrijk dat je begrijpt wat je leest. Maak er daarom een logisch verhaal van. Desnoods schrijf je de samenvatting in de vorm van een verhaal. zolang jij maar begrijpt wat er staat.

3. Lees de samenvatting een week later nog eens door.
Snap je wat er staat? Top! Dan kun je dit document goed gebruiken als leermateriaal. Succes met samenvatten!

Author COMNOW

More posts by COMNOW

Leave a Reply