Concept

Een concept is het centrale, creatieve basisidee. Aangezien de overload
aan informatie toeneemt en het verschil tussen merken afneemt, maakt
communicatie steeds vaker het verschil. Een helder en doordacht concept
zorgt voor dat onderscheid. Niet de kwaliteit van Heineken maakt het bier
anders maar de communicatie die is gebaseerd op een onderscheidend
concept.

Merkconcept

Merkconcept: Het overkoepelende idee over de kern van het merk en de betekenis ervan in het leven van mensen. Concepten op dit niveau bepalen niet alleen alle communicatie van het merk maar de hele werkwijze van
de organisatie. Bijvoorbeeld: Apple – Think different. Het concept van bijvoorbeeld Kruidvat is: Steeds verrassend, altijd voordelig. Bij Disney is dat: onbezorgd plezier voor het hele gezin: to make people happy. 

Campagneconcept

Campagneconcept: Het creatieve concept dat alle uitingen binnen een
campagne richting geeft. Van grote multimediale campagnes tot een enkele
advertentie. Het is meer een idee dat sturing geeft aan alle communicatie
gedurende een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld IKEA: Aandacht maakt alles mooier. 

Effectconcept

Het effectconcept verwoordt het resultaat dat het gevolg is van de aankoop van een product. Bijvoorbeeld: Pukkels zijn weg na het gebruik van Clearasil. Hoofdpijn verdwijnt door … Zelfs de hardnekkigste vlekken lossen op door …

Vergelijkingsconcept

Het vergelijkingsconcept gebruik je als je het merk wilt afzetten tegen een ander merk. Bijvoorbeeld: ‘Dreft versus merk X’

Explicatieconcept

Het explicatieconcept legt uit wat bijvoorbeeld de voordelen van een product zijn, hoe het werkt en welke elementen dat product bevat. Het explicatieconcept wordt veel gebruikt bij nieuwe producten. Ook wordt het benut bij merken met een eigen verhaal, bijvoorbeeld bij Tony Chocolonely, Rituals en Buddha to Buddha. Er wordt dan verteld over de herkomst en het duurzame of maatschappelijk verantwoorde karakter.

Associatieconcept

Met het associatieconcept leg je een verband tussen het merk en iets anders. Zo leggen veel parfummerken een associatie met romantische steden en de natuur. Associatieconcepten zet je vooral in als de functionele voordelen gering zijn en het merk de kopers aanspreekt op emotie en beleving.